Linda Sahlström

6 andledningar till att äta kolhydrater
Allt i lagom mängder såklart!
 

Kolhydrater...

... ser till att hjärnan fungerar bättre
En väldigt viktig anledning: Din hjärna behöver kolhydrater för att fungera optimalt. "Hjärnan använder glukos som bränsle, och du får glukos från kolhydrater," säger Keri Gans, författare till boken The Small Change Diet. "Din förmåga att tänka, lära och komma ihåg saker minskar när signalsubstanserna i hjärnan inte får tillräckligt med glukos".

... gör dig gladare
Det är inte så konstigt om du efter en lång och jobbig dag känner en obeskrivlig craving efter pasta. Varför? Kolhydrater innehåller i flesta fall tryptofan, som hjälper till att producera må-bra-hormonet serotonin i din hjärna. "Utan tillräckligt med tryptofan – och serotonin – ökar risken för depression och sömnproblem", säger Gans.

... ger ökad energi
Att köra bil utan bensin är en ganska tröstlös uppgift. Och det är precis vad som händer när du försöker att hålla igång kroppen utan kolhydrater. "Kolhydrater är bränsle för kroppen eftersom de består av glukos, kroppens energikälla nummer ett", säger Gans. "Protein och fett fungerar också, men kolhydrater är definitivt det mest effektiva bränslet".

... innehåller livsviktiga vitaminer
"Fullkorn innehåller massor av B-vitaminer, som hjälper kroppen att göra energi från mat och att producera röda blodceller", säger Gans. Frukt och grönsaker är såklart också fullproppade med viktiga näringsämnen som vitamin A, B, C, E och antioxidanter som skyddar kroppens celler.

... förebygger hjärt-kärlsjukdom
Även om du just för tillfället kanske oroar dig mer över ett brustet hjärta än hjärt-kärlsjukdom så påverkas fortfarande din långsiktiga hälsa av valen du gör här och nu. "Forskning visar att fullkornsrika kolhydrater, som bröd, pasta och ris, ger lägre kolesterolvärden och hjälper till att minska risken för hjärt-kärlsjukdomar", säger Gans.

Sist, men definitivt inte minst:
Kolhydrater smakar gott!

Om du älskar allt som har med kolhydrater att göra så kommer ett förbud bara öka suget att frossa senare. Välj smarta kolhydratskällor som fullkorn, gryn, grönsaker och frukt. "Varför beröva dig själv på något så välsmakande och nyttigt?",

 

// Jenny sunding "Womens health".

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress